ZNAMENITOSTI

Na Pilštanju si lahko ogledate mnoge naravne in kulturne znamenitosti med katerimi so najbolj značilne SV. EMA, PRANGER (sramotilni kamen), CERKEV SV. MIHAELA, AJDOVSKA ŽENA, VODNJAK ter DREN,  po katerem je Pilštanj znan daleč naokrog, predstavljen pa je tudi v logotipu TD.

SV. EMA
Legenda pravi, da naj bi se rodila okoli leta 973 grofu Engelbertu iz Pilštanja in njegovi ženi Tuti na gradu Pilštanj, kjer so imeli njeni starši sprva fevd, kasneje dedno posest. Je slovenska svetnica in ustanoviteljica samostana v Krki na Koroškem. O tem pričajo tudi njena freska in kip v cerkvi Sv. Mihaela, kip pod gradom in stekleni kip v steni Varne hiše na Pilštanju.

 


AJDOVSKA ŽENA
Kamniti osamelec (samotna skala) že od nekdaj buri ljudsko domišljijo. Ajdovska žena leži v strmem gozdnatem pobočju nad levem bregu Bistrice pod naseljem Pilštanj. Spominjal naj bi nas na žensko z otrokom v naročju. Vendar je kamniti del, ki je predstavljal otroka zdaj odpadel. Visoka je približno 12 m in široka do 2 m. Po legendi, naj bi okamnela, ko je preklela sonce.DREN
Rumeni drenRumeni dren ima latinsko ime Cornus mas, kar pomeni, da je trd kot rog. Drenov les je zelo trd in kakovosten. Uporabljali so ga kolarji in strugarji. Iz drenovega lesa so bili izdelani zobje za grablje, kolesne špice, mlatilni cepci.
Rumeni dren je drevo, ki zraste 6 do 8 metrov visoko in ima rjavo rumenkasto skorjo na deblu in rdeče rjavo na vejah. Zacveti zgodaj spomladi (od februarja do aprila). Njegovi sadeži se imenujejo drnulje (drnule), ki so najprej kisle in trpke. Sredi avgusta postanejo rdeče in začnejo odpadati. Drnulje imajo eno samo seme, koščico.
Drnulje lahko uživamo sveže, posušene, vložene v kisu ali slanici. Iz njih lahko pripravimo marmelado, sadno juho ali pa pijačo drnulovec.
Rumeni dren je značilen za Kozjansko. Pilštanjska himna opeva drenova drevesa in zdravilne drnule.

TD PILŠTANJ

PILŠTANJ 12
3261 Lesično

T: 031 604-509
E: info@td-pilstanj.si

Ponudba programa obiska

Za vas smo pripravili zanimiv program obiska, ki je primeren za skupine.

Spremljajte nas na FaceBook profilu.